Sıkıcık Çorbası

Kütahya denilince akla ilk gelen çorba tabii ki sıkıcık. Hikayesi olan kaç çorba biliyorsunuz? Sıkıcık çorbası hem hikayesi hem de tadıyla Kütahya mutfağının yine en önemli lezzetlerinden. Yapılışına geçmeden önce dilerseniz kısaca hikayesinden bahsedelim.


Ekonomik olarak zor durumda olan anne askerden gelen oğluna her gün başka isimler altında bu çorbadan yapar. Oğlu, akşam “Ana ne yiyeceğiz?” dediğinde ilk gün “bali guli köftesi”, ikinci gün “ense patlatan damak şaklatan”, üçüncü gün “deve dolması”, dördüncü gün “sıkıcık”...


beşinci gün “garip köftesi” der. Bu yüzden sıkıcık çorbasının neredeyse her evde farklı bir ismi vardır.

Kütahya Sıkıcık Çorbası için Gerekli Malzemeler Nedir?

    1 su bardağı ince bulgur,
    3 yemek kaşığı tarhana,
    1 yemek kaşığı un,
    ½ fincan kuru nane,
    1 çay kaşığı karabiber,
    1 büyük kuru soğan,
    ½ paket et suyu,
    1 yemek kaşığı salça,
    2 diş sarımsak,
    1 kase yoğurt.

Kütahya Sıkıcık Çorbası Nasıl Hazırlanır?

1 su bardağı bulgur yoğurma kabına alınır ve  yumuşatmak için sıcak suyu verilir.

1 soğan soyulur ve  kıyılır. Soğanlar sıvı yağ ve tereyağıyla kavrulmaya alınır. Kavrulan soğanlara salçası eklenir. Bulgura nane, pul biber ve karabiberi verilir, bir yumurta ve azar azar suyla harç yoğrulmaya başlanır. Harçtan çimdik köfteler yuvarlanır ve unlanmış bir tepsiye alınır. 3 yemek kaşığı tarhana, et suyu, bir miktar sıcak sudan yapılan çorba suyuna bulgur köfteleri dökülür.

Sunum için

Küçük bir kasede yoğurt ezip, içine dövülmüş sarımsak karıştırarak sos hazırlanır. Bu sos, sıcak olarak tabaklara servis yapılan Sıkıcık'a arzuya göre dökülür.


Yorumlar